Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

Beledobtak a mélyvízbe

2013.05.06. 19:37 Varga Dóra C

Az árnyék témahát során az Index, internetes hírportál életében vehetek részt. Szombaton vettem fel a kapcsolatot Munk Veronikával, akit követek a hét során.

Ma reggel 8:45-kor álltam szolgálatba szó szerint, felmentem az Index Flórián Udvarban található bázisába, ahol megmutatták nekem, hogy mi hol zajlik, bemutattak pár embernek, majd rögtön meg is bíztak egy fontos feladattal. Meg kellett tudnom az éppen csak elkezdődő irodalom érettségi feladatait. Ez számomra lehetetlennek tűnt, ugyanis egy telefonszámom nem volt a felsőbb évfolyamosoktól, plusz telefont nem is vihettek be az érettségire, és hogy ne is említsem éppen nem az volt a legnagyobb gondjuk, hogy nekem válaszolgassanak, de megpróbáltam minden tőlem telhetőt. Felhívtam Istvánt is, aki próbált segíteni.

Miután sok információval nem tudtam szolgálni, kaptam egy cikket, ami leginkább csak egy gyorsan leírt információhalmaz volt, és azt kellett átfogalmaznom. A nap végére három ilyen cikket írtam, melyek meg is jelentek az Index oldalán. Az első egy előzetesben lévő férfiről szólt, aki megkötözte a volt élettársát egy kutyapórázzal, a második damaszkuszi légitámadásokról, a harmadik pedig egy 19 éve történt gyilkossági kísérletről.

Ezek mindegyikét átnéztük és megbeszéltük közösen, mert voltak benne javítandó dolgok. Kaptam tanácsokat, hogy mire figyeljek, így azt most már biztos nem felejtem el, hogy ha újból át kell írnom egy cikket, akkor az időkre figyeljek (mert ugye egy cikk több évig fennmarad az interneten, és ha azt olvasom benne, hogy kedden, akkor azt hihetem, hogy most kedden, mikor lehet, hogy hat éve kedden történt az eset).

Ami nem tetszett, hogy nagyon le kellett butítani a szövegeket, az s helyett és-t kell írni és ilyenekre kellett odafigyelni. Ez az utolsó cikknél nehezemre is esett, mivel alapból hosszú volt, én meg szeretek hosszan, cifrázva írni, így alig tudtam lerövidíteni a szöveget.

Idő közben elküldtek az AKG-hoz is, hogy mire kijönnek az érettségizők ott legyek, és tudjam meg, hogy mik voltak teljesen pontosan a feladatok. Itt vérre megy a játék, az a jobb, aki hamarabb szerzi meg az információt. Részt vettem egy szerkesztőségi ülésen is, ahol megbeszélték nagyjából, hogy ki mit fog írni a nap során, ez ilyen vicceskedős, laza hangulatú ülés volt.

Kaptam egy olyan feladatot is nap közben, amit visszautasítottam, mégpedig azt, hogy telefonálnom kellett volna, hogy információt szerezzek egy rendezvényről. Ezt azért nem vállaltam el, mert nem szerettem volna hülyeségeket írni.

Összességében tetszett ez a nap, ilyesmire számítottam, így nem csalódtam. A szerkesztőségben jó volt a hangulat, a billentyűzet szüntelen kattogásával és a folyamatosan áramló hírekkel együtt.

Holnap kilencre megyek, szerdán és pénteken pedig a Velvetnél fogok tevékenykedni.

Szólj hozzá!

Címkék: Média

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyektemahet.blog.hu/api/trackback/id/tr875285156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.