Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

Első csodálatos nap a javítóintézetben

2013.05.06. 19:03 Pálinkás Anna

        Ezen a napon már tényleg ellátogattam a Rákospalotai Speciális Gyermekotthon és Javítóintézetbe. Az odajutás kicsit trükkös volt és aggódtam is, hogy nem fogom felismerni az épületet, ha nem lesz kiírva, de viszonylag elkerülhetetlen volt a tábla, a szögesdrót és a magas, vastag betonfal miatt. A beengedésnél pontosan meg kellett volna tudna mondanom, hogy kihez megyek, de mivel telefonon csak azt tudták megmondani, hogy a titkárságon fog várni valaki ezért a portásnak került néhány telefonba mire beengedhetett. Az kapu egyébként rácsos és dupla, a kocsibejáró szintén.

Az intézet területe viszonylag nagy és könnyű eltévedni, de az épületek szerencsére eléggé különbözőek (kápolna, műhelyek, szolgálati lakások és néhány nagyobb épület) így könnyen megtaláltam a titkárságot. Itt kisebb várakozás után megismerkedtem a mentorommal, Ágival, aki rögtön körbe is vezetett az épületben. Rengeteg dolgot megtudtam az intézetről és minden kérdésemre választ adott, így nagyon nagy élmény volt, még azzal együtt is, hogy megbeszéltük, hogy ezen az első napon még nem tudok bekapcsolódni a munkába.

Az intézetről röviden annyit tudok mondani, hogy három része van, egy speciális gyermekotthon, egy előzetes letartóztatott és egy javítóintézet része. A speciális gyermekotthon jelentését rögtön meg is kérdeztem: ide azok a gyerekek kerülnek, akik valamilyen okból nem tudtak beilleszkedni a gyermekotthonba, sni-sek, stb. Rájuk kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak, mint a másik két csoport tagjaira, éppen ezért például nem is érintkezhetnek az előzetesesekkel (ők a legszigorúbban felügyelt csoport).

       A héten a munkám úgy fog kinézni, hogy csoportfoglalkozásokra nem (mivel egy hét kevés lenne a beilleszkedéshez), de délutáni programokon részt vehetek majd, mint például a kézműves foglalkozás, ajándékkészítés, a szakmunka tanulásának gyakorlati része (ez szövés-varrás lesz, mivel az általános tantárgyak mellett két szakmát lehet tanulni, a vendéglátást és ezt). A délelőtt folyamán is be fogok menni hozzájuk, hogy tudjak segíteni papírmunkával vagy amivel épp kell az ott dolgozóknak. Már a mai napon is besegítettem egy kicsit az ítéletek fénymásolásába és rendszerezésébe. 

       Eddig mindenki, akivel megismerkedtem (dolgozók, gyakornokok és bentlakók) nagyon kedves volt és segítőkész, mindenkivel tudtam beszélgetni egy kicsit. Remélem ilyen hangulatban fog eltelni az egész hetem.

Szólj hozzá!

Címkék: Pedagógia-Pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyektemahet.blog.hu/api/trackback/id/tr555285127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.