Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

Daru Óra (Csütörtök)

2013.05.15. 23:28 Kéki Barnabás

Ma a délelőtti érettségi után szerencsére el tudtam menni egy újabb egyetemi órára, amelynek ismételten az MG épület adott helyet. Ez egy darus autóról szólt, pontosabban magáról a daru kezelőfülkéjéről, mivel a hallgatók feladata annak pontos modellezése. Ez is egy fél éves projekt, ami lassan a végéhez közeleg (prezentáció két hét múlva szerdán) így egy igencsak előrehaladott állapotot tekinthettem meg. Ez tartalmazta az összes vizuális, illetve szerkezeti elemeket is. Mindemellett már el volt készítve az 1:1-hez arányú modell kartonból, ami sokat segített a hallgatónak a belső rész kialakításában.

Sajnos ez volt az utolsó napom, amit Kővári Zsófiával tölthettem együtt az árnyékaként, bár remélem nem csak vakon követtem, hanem hasznos segéd is voltam számára.

Szólj hozzá!

Címkék: Műszaki

A Szék Mérés (Szerda)

2013.05.15. 23:28 Kéki Barnabás

Ma ismételten a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdtünk reggel 9-kor, de ezúttal a Q épületben, ugyanis két nyomás érzékeny ’párnát’ biztosított számunkra az egyetem. Ezekkel a párnákkal azt mértük, hogy az egyes székek, mennyire terhelik a lábakat és a hátat, illetve mennyire támasztják azokat alá. Elsőként az épületen belül találtunk tipikus irodai, illetve iskolapadba illő székeket, melyeket két emberrel és öt-öt pozitúrával mértünk meg. Majd egy design szék stúdióba mentünk, ahol a történelem design szempontjából legjelentősebb székei szinte egytől egyik fellelhetőek voltak. Ezek közül az ergonómia szempontjából legjelentősebbnek ítéltetteket megvizsgáltuk és méréseket végeztünk rajtuk, akár csak az egyetemen lévőkkel. Itt 19:30-ig maradtunk. Minderre azért volt szükség, hogy a jövőben Kővári Zsófia olyan széket tervezhessen, ami nem csak design, de ergonómia terén is kiváló legyen.

Szólj hozzá!

Címkék: Műszaki

Munka az Irodában (Kedd)

2013.05.15. 23:28 Kéki Barnabás

Reggel 9 órára kellet Kővári Zsófia munkahelyére mennem a Római-partra, ahol egy egész napos irodai munka állt előttünk. Itt 3D-s hirdetéseket csináltunk egy különleges tükrös beépíthető monitorra, ami sokfelé megtalálható Magyarországon is. A munkafolyamat 3 fő részből állt:     

- 3D-s modellt készíteni a megrendelő logójából,                                                                - a modellt meganimálni, hogy ’mozgó’ legyen,                                                                  - videó szerkesztővel összevágni az animációkat.

Miután ennek a három kritériumnak eleget tettünk, akkor kezdhettük az egészet előröl, mivel ezt három különböző cégnek is meg kellett csinálni. Majd jött a délután 5 óra, ami a munka végét volt hivatott szimbolizálni, így nem sokkal utána be is fejeztük a tennivalókat.

Szólj hozzá!

Címkék: Műszaki

Egyetemi Barkácsolás (Hétfő)

2013.05.15. 23:28 Kéki Barnabás

A mai napom 12:00-kor indult a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol találkoztam Kővári Zsófiával, aki a fél éves projektekhez segítséget nyújtó tanár volt az MG épületben. Itt egy gyakorlati órán vettem részt, ahol megismerkedhettem az egyetem lézervágógépével is. Itt a hallgatók két csoportra oszlottak. Míg az egyik csoport egy modern társasház előterén dolgozott, addig a másik, Eger egységes tájékozódási rendszerét tervezte. Ezután leegyeztettük a másnapi találkozó helyszínét és időpontját.

Szólj hozzá!

Címkék: Műszaki

Átrium-Vasárnap

2013.05.14. 22:47 Kollár Kata

Vasárnap reggel 8-ra mentem, hogy segíthessek berendezni az Átriumot. Nem telt túl sok időbe, amíg az egész hely animemánná nem alakult. Megjelent csomó animefan meg különféle japán egyesületektől emberek. Teaház is volt minden mindenféle szuper dolog, sok síros kisgyerek semmi orosz táncos csapat csak cuki kisgyerek meg felnőtt pikacsu. Ezután semmiben nem tudtam már segíteni. Megengedték, hogy eljöjjek, elvileg a héten fogok visszamenni beszélgetni velük összegzően. Nagyon tettszett itt lenni, szimpatikus a környezet, meg a munka is szívesen visszamennék és remélem vissza is fogok menni nyáron gyakornokoskodni. 

Szólj hozzá!

Címkék: Vendéglátás

Utolsó napom

2013.05.14. 22:46 tari dori

Vasárnap volt az utolsó napom. Csak 12re kellett mennem és 5ig maradtam. Ez a nap is hasonló volt, mint az elöző kettő. Nagyon jól éreztem magam, igaz egyre több feladatom volt és nem volt egy percem se unatkozni. Ebédre egy finom sonkatálat ettem.

Szólj hozzá!

Címkék: Vendéglátás

Téged is megáldott az ég, színész akarsz lenni?

2013.05.13. 22:24 Fodor Fanni

Ez volt az egyik első kérdése Péternek, mikor először beszéltünk. Akkor azt mondtam, igen szeretnék, most is ezt válaszolnám, nem változott a véleményem, sőt a hét során csak erősödött bennem, és úgy érzem, ezt akarom csinálni!
Azt hiszem, kijelenthetem, hogy ez volt az eddigi legjobb témahetem az AKGs pályafutásom alatt, pedig a többire még rosszindulattal se lehet azt mondani, hogy nem lett volna jó. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen közegbe csöppentem, amit először is Baranyai Istvánnak szeretnék megköszönni, aki a kezdeti kapcsolatszerzésben segített, majd Seres Tamásnak, aki ezt az egészet elintézte nekem (azért kíváncsi lennék, hogy ő mivel foglalkozik, kár hogy ilyen rövid ez a hét).
De a legnagyobb köszönet Scherer Péternek jár, aki megengedte, hogy az árnyéka lehessek és mindenhova kövessem. Valamint Kovács Krisztiánnak, aki az előadások mellett a filmforgatására is elvitt. És Gyulay Eszternek, aki lehetővé tette, hogy ezt a sok darabot lássam.

Eljött a hét vége, de számomra szerencsére még közel sem fejeződött be. Annak ellenére, hogy Pepe a hét elején azt mondta, hogy ez pont egy laza hete, úgy érzem kifejezetten eseménydúsan telt.
Nagyon sok élménnyel gyarapodtam, sok mindent megtudhattam a színészek világáról, rengeteg anekdotát meséltek a színházi próbákról, filmforgatásokról, színészekről. Láttam előadás előtti próbákat, készülődést és kész darabokat, melyeket csak ajánlani tudok mindenkinek. Valamint tucatnyi könyvet, filmet és színdarabot javasoltak, melyeket el kell olvasnom/meg kell néznem!
Sajnos a kis színházak, társulatok élete nem könnyű manapság, kevesen ismerik őket, annak ellenére mennyire jók, remélem ezek után lesznek egy páran, akik kedvet kapnak az ő darabjaik megtekintéséhez is.

A hét nekem hivatalosan, vasárnap este zárult a Szkénében, ahol megnéztem Parti Nagy Lajos: Bivaly-szuflé című komédiáját, Kovács Krisztián, Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Katona László és Horváth Lajos Ottó szereplésével. Parti Nagy Lajos külön nekik írta a darabot, a szereplőket is a beceneveikből alakította ki. A darab rendkívül jó volt, úgy érzem méltó befejezése lett a hetemnek.


Szólj hozzá!

Címkék: Művészet

5. nap, Péntek esti színház

2013.05.13. 22:24 Fodor Fanni

A pénteki napom este indult a Centrál színházban, ahol a Pletykafészek című darabot néztem meg. http://www.centralszinhaz.hu/eloadasok/program/52169/pletykafeszek

Ismét korábban érkeztem, Péter bevitt a színész büfébe, ahol egy friss, meleg pogácsa és egy cola kíséretében helyet foglaltunk. Míg mi beszélgettünk sorra jelent meg a többi színész, Liptai Claudia, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Simon Kornél, Schmied Zoltán.


Valamint más színházi dolgozók is voltak ott, akik egyáltalán nem lepődtek meg témahét hallatán (Péter mindenkinek, akinek bemutatott elmondta, hogy honnan jöttem, mi ez a témahét, és, hogy ugye milyen jó), sőt mondták, hogy ismerik már az AKGs árnyék témahetet.
Rudolf Péter első kérdése az árnyékolással kapcsolatban, az volt, hogy a színpadra is követni fogom-e Pétert, én természetesen azt mondtam, igen persze, ők jót nevettek, pedig komolyan gondoltam..:)
A darabot nagyon élveztem, főleg a színészek miatt, könnyed, vicces péntek esti kikapcsolódás volt.
A színház után Péterrel kinn beszélgettünk, mikor egy fiú, félénken megszólította, hogy esetleg készíthetnének-e a művészúrral egy fotót, Pepe természeten beleegyezett. (a hét folyamán többször volt, hogy fotót vagy aláírást kértek és ő mindig kedvesen fogadta a rajongókat) Épp, hogy pislogtam egyet, mire egy csapat fiatal rohamozta meg őt, engem kiszorítva, intettünk egymásnak, hogy majd beszélünk, és ott hagytam a boldog csapat gyűrűjében, visszanézve még láttam, ahogy Pepe kedvesen mosolyog a kamerába.

Szólj hozzá!

Címkék: Művészet

Zárójelentés

2013.05.13. 22:22 Molnár-Boldog Eszter

Mint a többi napot, a pénteken is a SOTE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, a gyermek pszichiátrián voltam, aminek vezetője Dr. Gallai Mária. Ezen a napon csak a viziten vettem részt, ahol a csapat megbeszélte mindegyik gyerek pontos diagnózisát és esetleges további kezelését. 

I._sz._Gyermekgyogyaszati_Klinika.jpgMint az előző bejegyzésekben írtam, Dr. Böhm Mónikát és Major Melindát követtem, akik két gyermek diagnózisát állították fel a héten. Az egyik fiúnál beigazolódott a gyanú, valóban ADHD-ja van. Viszont a másik gyereknek inkább a család terápia folytatását javasolták, amit már elkezdtek egy hete. 

Nagyon jól éreztem magamat a héten, nagyon érdekes volt figyelni a gyerekeket és az orvosok, pszichológusok munkáját. A csoport terápiás foglalkozások voltak a legizgalmasabbak számomra, mert mindig is ódzkodtam tőlük (sosem értettem, hogyan segíthet valakin egy csapat idegen, akinek semmi köze az adott ember problémájához), de láttam, hogy itt mennyit segített a gyerekeknek és mennyi információt adott a szakembereknek. Végülis logikus, hiszen társas lények volnánk...

Mindenesetre még emésztenem kell a tapasztalataimat és el kell gondolkoznom mi is érdekel engem igazán. Hasznos volt ez a hét és sok új élményt szereztem, amit ezúton is köszönök mindenkinek, aki ezt lehetővé tette!

Szólj hozzá!

Címkék: Orvoslás Pedagógia-Pszichológia

Fodor, Hemrik: A liberalizmusról és a magyar politika jobbátételéről

2013.05.13. 21:18 Hemrik Balázs Péter

Gábor, a mai napját a szülővárosában, Gyöngyösön töltötte, persze próbált hatni a potenciális szavazóira is, de főleg magánjellegű ügyeit intézte, ezért ide nem követhettem, de hát nem is lett volna értelme, szerencsére sikerült így is találkoznunk délután a már jól bevállt helyen: Cafecino. 

Egy jóval komolyabb mélyrehatóbb beszélgetésre került sor, először is, az általa ajánlott forrásokra próbáltam reagálni. Itt az első sajtótájékoztatóról készült videóra, az iterjújára a Népszabadságban, a Liberálisok alapvetéseit összefoglaló prospektusra, és saját blogjára, a fodorgabor.blog.hu -ra gondolok. Ezekben tisztességesen kifejti vagy kifejtik, milyen értékrendet fog képviselni ez az új párt, ez az értékrend pedig az Együttérző Liberalizmus nevet kapta. Rögtön látszott, hogy ezek az eszmék, sokban különböznek a történeti társadalom ismeret órán tanult, klasszikus értelemben vett liberalizmustól. Én korábban megtanultam: a liberalizmus legyen individualista, egalitáriánus, univerzalista és végül meliokrata. Ahol az egalitáriánust úgy értsük, hogy az állam, születésétől fogva egyenlő jogokat kell hogy biztosítson minden állampolgárnak. De valójában tudjuk, hogy a tiszta liberalizmus mégsem olyan igazságos mint ahogy első ránézésre látszik. Tudjuk hogy a tisztaverseny előbb vagy utóbb, inkább előbb óriási szakadást eredményez a társadalomban, tehát világos hogy a 19. századi liberális pártok egészen mást képviseltek ugyanazon címszó alatt mint a maiak. Maga az Együttérző Liberalizmus 20 pontja is kimondja, hogy reformokra van szükség a szociális ellátó rendszert illetően. Akkor joggal merül fel a kérdés, hogy ha ilyen módon a szocialista, a liberális és a konzervatív jobboldal értékrendje megfigyelhetően közelít egymáshoz, nem -e az lenne a logikus, hogy idővel a feleknek egyre könnyebb legyen az együttműködés és a kompromisszum megtalálása? Arra jutottunk, hogy az együttműködés sajnos nem relatív dolog. Mivel az egyes döntéshelyzetekben mindig megvan az érdekellentét, mindig megvan a különvélemény is, és ahol különvélemény van ott nincs együttműködés, és sajnos az eggyüttműködés az olyan dolog, hogy vagy van vagy nincs. Ez a nehéz a politikában, meghallgatni egymás véleményét és megtalálni a kompromisszumot, ez a Magyar Liberális Párt legfőbb alapvetése és célkitűzése, az igazsághoz csakis vitával és egymás meghallgatásával lehet eljutni. Micsoda propagandát írtam, megdöbbentő, de nem baj, a beszélgetéseink alatt én is itt kezdtem úgyérezni, hogy ez végre egy tisztességes vállalható párt.

A következő témával tulajdonképpen visszakanyarodtam a keddi kérdésemhez, a hivatalok élhetőségéhez, hogy ne csak elvekről beszéljünk. Olvastam az “ Igenis, Miniszter úr” -című könyvet, ez egy angol 80-as évek beli tv-sorozat könyv változata, ahol James Hacker, közigazgatási miniszter munkájáról olvashatunk a legkomikusabb formában. A probléma fő forrása, hogy a hozzánemértő miniszter nem tudja rendesen ellátni a feladatát és politikai döntéseket hozni, mert mivel nem látja át a dolgokat az állami hivatalnokok könnyen kiveszik a hatalmat a kezéből. Az persze világos, hogy amíg a Fidesz kormányoz addig ez nem jelent veszélyt, hiszen mindenki fél döntést hozni, így minden döntés végül Orbán Viktorhoz gyűrűzik be, aki éjt nappallá téve dolgozik hogy mindenre időtszakítson. Bár hagyná abba egy kis időre! De ha esetleg kormányváltás következne be, akkor meg nem azért lesz -e élhetetlen egy-egy hivatal, mert a Fidesz rezsim után a fellelkesülő aparátus veszi át a hatalmat az ellenzék helyett? Mindenkit megnyugtathatok, Magyarország még ott sem tart, mint a 80-as évek angliája, ahol ilyenektől kell tartani. Az angolszász rendszerekben, a választások alkalmával csak a legfelsőbb döntéshozói réteg cserélődik az aparátus körforgása ennél sokkal lassabb, ez teljesen logikus hogy a szakértőket nem érdemes össze vissza lecserélgetni, akár milyen is legyen a politikai meggyőződésük, mert ők csakis a szakértelmük és rutinjuk miatt vannak ott ahol. És csak ezért kell attól tartani angliában, hogy ezek a szakértők esetleg becsapják az éppen odakerülő minisztereket, mert azok eleinte sokkal nehezebben ismerik ki magukat az új környezetben. Magyarországon más a helyzet, az egymást váltogató kormányok a ciklus elején teljesen kisöprik az aparátust, nehogy a helyén maradjon bárki is aki az előző kormány alatt került a posztjára. És így hogy mindenki a nulláról indul, a teljes káosz miatt nem az a legégetőbb kérdés hogy végülis ki gyakorolja a hatalmat, inkább hogy hogyan lehet így egyátalán dolgozni. Itt megint csak az együttműködésben van hiány, sajnos amilyen pofon egyszerű erre a megoldás, annál nehezebb a megvalósítás. És a mai Magyarország pont belefut újra ebbe a dilemmába, mert ha lesz kormányváltás, az csakis az MSZP-vel lehetséges, márpedig az MSZP-nél a Fideszes lejárató kampányok miatt óriásiak lehetnek az indulatok. Így emberileg érthető lenne a tisztogatás, de politikailag nem. Persze ezzel is lehet vitatkozni, mert igen az is kockázat, hogy a fennmaradő fideszhű aparátus a legkevésbbé sem lesz együttműködő és segítőkész és ez egy csomó idő elpazarlásához vezethet, de hát Rómát sem egy nap alatt építették. Magyarországnak ma arra van szüksége, hogy külföldi példára, jól működő demokráciát építsen ki, és utána lehet gondolkozni, hogy mennyire élhetőek a hivatalok. Egy szó mint száz tetszett ez a beszélgetés is Fodor Gáborral, mindig tudott válaszolni, és jó pedagógus módjára mindig hagyta hogy én vonjam le a végső következtetést.

Hemrik B. P.

Szólj hozzá!

Címkék: Politika