Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

Elisa

2013.05.08. 22:47 Ralbovszki Dorottya

Ma tovább folytattuk a munkát az ELTE biokémiai laborában, a tegnap említett Elisa tesztet csináltuk meg. Ez egy rövidítés (Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), széles körben használt teszt.Mi most az inhibitorok enzimekhez való kötödését vizsgáltuk nagyon leegyszerűsítve.Ez egy sok lépésből álló teszt, két-két állomás között hosszabb rövidebb ideig állni kellett hagyni a mintákat, így voltak szüneteim, amik alatt az érettségire készültem kicsit. A folyamat alatt soros pipettával is dolgoztam, ez az, amit a laborokról mutatnak a tévében. (ez most a képen pont nem az én kezem, mert én fényképeztem :) ) IMAG1030.jpgEzenkívül többször le kellett mosni a lemezeket, ami tényleg azt jelentette, hogy különböző lötyiket öntöttem (puffereket) rá, majd leráztam, és ezt úgy 6szor körönként. Aztán ki kellett csapkodni a maradékot a lemez zsebeiből, és ezt most megint szó szerint kell érteni. Egy papírtörlő volt az egyik kezeden, és arra csapkodtad a lemezt. A teszt vége volt pedig a látványos, mert ha jól sikerül, akkor elkékülnek a minták, majd megállítjuk a folyamatokat sósavval, és erre besárgul. Szerencsére nagyon jól sikerült a teszt, majdnem mindegyik besárgult, aminek kellett. A képen majd látjátok, hogy csak minden második oszlop sárga, a köztük lévő oszlopok a kontrollok, ha az is besárgul (ez egy esetben történt most meg), azt jelzi, hogy az adott inhibitor mindenhez köt, ugyanis ott nem volt enzim, amihez neki kötnie kellett, csak a műanyag felület. Kis hülye arra is odatapadt.
IMAG1031.jpg
és a végén sárga
IMAG1035.jpg
A laboratórium, ahol dolgozunk pedig így néz ki:
IMAG1027.jpg
ja, és még egy kép a nagyon-nagyon drága ellenanyagokról így a végére
IMAG1029.jpg
A holnapi reményem, hogy eljutunk az ELISA teszt termékeinek szekvenálásáig, mert az azt jelentené, hogy egy egészen hosszú folyamatot követhettem végig. Pénteken érettségizem, délután bejönnék, de akit követek, pont akkor már elutazik. Így a holnapi napom lesz az utolsó.
Vége.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyektemahet.blog.hu/api/trackback/id/tr885290366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása