Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

Művégtag és egyéb háziállatok

2013.05.06. 15:21 Halpern Bence

Sziasztok!

Ezen a héten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem robotika laborjának vezető, dr. Cserey György lesz a mentorom. Személyesen egyeztettünk időpontot és a mai napon találkoztunk. Felkészültem előre, hogy nem fogok nagy durranásokat látni, de Cserey úr kifejezetten nyitott volt a különböző kérdéseimre, a művégtag tervezéssel kapcsolatban.

Elsőként arról beszélgettünk, hogy milyen munka folyik a laborban és a tudományos cikkezésről beszélgettünk. Már epochákban szereztem némi rálátást arra, hogy milyen munka előz meg egy tudományos folyóirat elkészítését, azonban jó volt látni hús-vér részletes cikkeket is, illetve az ehhez kapcsolódó bírálati rendszer működését.

Beszélgettünk a memristorokról, mint a labor egyik kevésbé izgalmas kutatási témája. A memristor nem más, mint egy emlékező ellenállás. A jelenséget, hogy valahogy emlékeznie kéne a változtatható ellenállásnak az előző értékeire már 1971-ben megálmodta Leon Chua, de csak 2008-ban "találták fel" ezt az eszközt a HP laboratóriumában. Ennek fő oka a mérettartomány volt, ami azóta jelentősen lecsökkent.

Ezután tüzetesebben megnéztük a robotlábat, amivel lényegében a stabil járás előállítását akarják valahoy modellezni. Működő lábprotézist ugyan már láthattunk (pl. itt 8 perctől, ez a videó még egy számítógépes játék promójához készült), de még mindig sok a gond. Először stabil állapotokon keresztül próbálták a robot járását szimulálni, majd máshogy álltak hozzá a kutatók, dőlésszenzorokat szereltek magukra és megpróbáltak megtanulni járni a robot lábbal - ezzel pedig a robot is megtanult járni. A mozgásuk viszont ezeknek a robotoknak még mindig nagyon durva, "szakaszos", így egy motor segítségével egy másféle aktuátort fejlesztettek ki:


Van még a robotlábon egy szenzor is, aminek segítségével még stabilabb lépéseket tud végrehajtani. Ennek a működését demózza ez a videó: a ráható erő irányát és erősségét mutatja.

Persze a laborban ezenkívül még egészen sok minden volt. Van egy 3D nyomtatójuk, amivel öntőformákat gyártottak a fenti szenzor elkészítéséhez, a sarokban egy robot-focipálya volt és mindenki dolgozott valami apróbb kis kütyü összerakásán vagy programozásán. 

Ezután a hét további programjait egyeztettem Cserey úrral, aminek keretében tantárgyi előadásokon is fogok részt venni egészen csütörtökig, illetve egy bionikus szemüveget is megnézhetek.

Végül egy kicsit beszélgettünk arról, hogy mik vannak külföldön ilyen területen, pl. szóba került, hogy a Pentagonban milyen fejlesztések folynak , vagy én akartam volna még ezt a videót megmutatni, ami már tényleg a mostani csúcs a technológiában. Érdekes volt és egy kicsit jobban látom most már milyen nagy falat a témám, de nem olyan vagyok, aki ilyentől megrettenne. 

Szólj hozzá!

Címkék: Műszaki

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyektemahet.blog.hu/api/trackback/id/tr615284607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása