Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

3. nap, 2. felvonás - Egy kórház éjszakai élete

2013.05.09. 17:54 Palotai Marcell

Szerdán 8-ra értem vissza az Uzsoki utcai Kórház III. Belgyógyászati/Nephrológiai osztályára, ahol Németh doktornő azzal a hírrel fogadott, hogy máris van két új beteg, akiket fel kell venni az osztályra. De még előtte megtartottuk az esti vizitet, ami a reggelivel ellentétben sokkal gyorsabb, habár az osztály összes betegét meg kell látogatni. Az esti vizit csak abból áll, hogy az ügyeletes orvos és a nővérek benéznek az összes kórterembe, és az ott fekvő beteget megkérdezik arról egyenként, hogy van-e valamilyen panaszuk/kívánságuk. Az esetek nagy részében a betegek csak annyit mondanak, hogy köszönik, nem kell semmi, jól vannak. Ezért ilyen gyors az esti vizit.

Ezután felvettük a két új beteget. Az első úr egy prosztatarákos beteg, aki nagyon vérszegény jelenleg is. A második úr egy görög bácsi, aki lázasan jött be, és ezenfelül szívbeteg. Szerencsére egyiküknél se kellett anamnézist (kórtörténetet felvenni), mert akkor még mindig a kórházban ülnék. Viszont a panaszokat, gyógyszerszedési adatokat, családi állapotot, stb. mind le kellett írni, ami idős emberek esetében annyira nem egyszerű, ezzel el is ment 1,5-2 óra. 

10 óra körül jött el az a pillanat, amikor nagyon nem tudtam mit csinálni, mert a doktornő adatokat vitt be a gépbe, és jelentéseket írt, ezért én elkísértem az egyik nővért abba a szobába, ahol a vért tárolják, amit később a betegek megkaphatnak (jelen esetben az első, vérszegény úrnak kellett két egység vér). 4 hűtőben vannak elosztva, aszerint, hogy kinek milyen vér kell: a családtagjáé vagy lehet másé is?

20130509(001).jpgEz egy egység, 0rh Pozitív vörösvérsejt-koncentrátum. A 0rh Pozitív vércsoportúak mindenkinek adhatnak vért, de ők csak 0-s vércsoportúaktól kaphatnak.

Mielőtt a beteg megkaphatta a vért, vértesztet kellett végezni, hogy még véletlenül se kapjon rossz vért. Itt négy szerbe (anti-A, anti-B, anti-AB, anti-D) kellett egy-egy csepp vért (a két egység vérből és a betegtől levett vérből) cseppenteni, és megnézni, hogy melyikkel reagál. Csak az anti-D-vel léphetett reakcióba, és ez is történt.

20130508(004).jpgEz itt a vérteszt, a halványabb foltok a betegtől levett vérből származnak. A felülről a második sor az anti-D-vel reakcióba lévő minták sora, és látható is a kicsapódás.

E kis kaland után még mindig nem tudtam mit csinálni, úgyhogy felfedeztem a Windows XP nyújtotta játéklehetőséget, és rákattantam a Fekete Özvegy második nehézségi fokozatára és az Admirálisra. Éjfél körül Németh doktornő szólt a nővéreknek, hogy csak akkor keltsék fel, ha valami fontos történik. Én is elvonultam aludni, az orvosi irodába, egy vendégágyon.

20130509.jpgA vendégágy értékelése: 5/10, mert habár elég hosszú volt ahhoz, hogy nem lógtam le róla, de a matrac rugókból állt (csak rugókból), így elég kényelmetlen volt.

Reggel hatkor keltett Németh doktornő, hogy indulunk vizitelni a dialízis-osztályra, ahol már voltak betegek (nem is kevesen, szintén úgy egy tucatnyian, akárcsak szerdán délelőtt) dialízis-kezelésen. Ezután jött a rendes vizit az osztályon, amit kétszer csináltam végig, egyszer Németh doktornővel, egyszer pedig Eszterrel, akivel később, olyan negyed tíz tájékán megnézhettünk egy vese-biopsziát, amikor is mintát vesznek a veséből, egy kis szerkezet segítségével. A szerkezet két részből áll: egy "elsütő"-ből, ami tényleg hasonlít egy pisztoly elsütőszerkezetére, és egy húsz centis, speciális tűből. A tű azért különleges, mert két részből áll: egy belső, hegyes részből, és az azt körülvevő, éles végű hengerből. Először a belső rész hatol be a vesébe, majd az elsütés hatására a külső henger lecsapódik, ezáltal kivágva egy nagyon kis darabot a veséből. Ezt a folyamatot kétszer kellett elvégezni, és nem altatásban csinálják, a beteg egy fájdalomcsillapító injekciót kapott a beavatkozás környékére. Mikor ennek vége volt, hazajöhettem, ez olyan 10 óra környékén volt.

Ez volt a szerdai-csütörtöki napom teljes krónikája, holnap a dialízis-osztályon leszek megfigyelői státuszban. Amúgy az este folyamán semmi nem történt, két hívás érkezett, az egyik egy beteg átszállításának ügyében egy másik osztályról (mindezt hajnali fél kettőkor), a másik hívás pedig egy harmadik osztályról jött, és antibiotikumot kértek egy tüdőgyulladásos beteg számára.

Szólj hozzá!

Címkék: Orvoslás

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyektemahet.blog.hu/api/trackback/id/tr935291061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása