Mi az az Árnyék témahét?

2013. május 6-10-ig az AKG végzés előtti évfolyamán "Árnyék" témahetet tartunk. A témahét során a diákok egyenként kísérik a napi mukájukban egy-egy szakma képviselőit 5 napon keresztül. A munkájukban segíthetnek, megfigyelhetik, hogy mit is jelent az adott szakmában dolgozni. A blogon a tanulók napi beszámolói olvashatóak.

Látogatások

Az utolsó napom a laborban

2013.05.12. 19:59 Ralbovszki Dorottya

Csütörtökön volt az utolsó napom az ELTE biokémiai laborában. Pénteken érettségiztem. Ezen a napon az Elisa teszt eredményeivel dolgoztunk tovább. Először csináltunk egy próba PRC-t, hogy kiderüljön lesz-e termék, vagy esetleg elromlott-e a gép, ami ezt végzi. Megfuttattuk a mintákat és szerencsére volt termék, így elvégeztük több mintával is ugyanezt. Ez így most elég egyszerűen hangzik, mint ami sitysuty megvan, ám valójában ezzel 6ig elszöszmötöltünk. Ugyanis a második PCR körülbelül 2 órán át tartott, addig várnunk kellett. A gélt is hagyni kellett állni, amíg összeáll és a futtatás is 20 percig tartott minimum, tehát ez ilyen szaggatott munkamenet volt.

DSC_1705.jpgitt épp a PCR-hez mérjük ki a mintákat

Végül volt termék a sok mintás PCRből is, a szekvenálásig viszont sajnos már nem jutottunk el. A nap végén még egyszer átbeszéltük a nap és a hét eseményeit, eredményeit (határozottan összeállt a kép így a végére).

DSC_1722.jpgA futtatásra várakozó minták

DSC_1724.jpg
Itt a zsebekbe mérjük ki a mintákat

DSC_1726.jpg
Ez itt pedig maga a futtatás (gélelektroforézis), a kék pöttyök a mintával teli zsebek

DSC_1708_1.jpg
Végül a labor (egyik) hűtője

Összességében sok új dolgot tudtam meg a hét alatt, elég intenzív volt ez a négy nap. Nagyon jól éreztem magam a laborban, örülök, hogy nem csak nézhettem a dolgokat, hanem ki is próbálhattam sok mindent. Ezúton is szeretném megköszönni Szakács Dávidnak, hogy bepillantást engedett a laborban folyó mindennapi munkájába és természetesen Nádori tanár úrnak a szervezésért.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyektemahet.blog.hu/api/trackback/id/tr515296450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása